De acum putem verifica, fara drumuri la Administatia Financiara, informatii generale despre societate, vectorul fiscal, situatia declaratiilor depuse si datoriile cuprinse in fisa pe platitori.
In Monitorul Oficial nr 126/07.03.2013 s-a publicat Procedura de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal, puse la dispoziţia contribuabililor pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în spaţiul privat al contribuabilului. Astfel, detinand un certificat digital si depunand la ANAF formularul 152 – Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat pentru utilizarea serviciului acces controlat la dosarul fiscal, puteti accesa pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Dupa autentificare veti avea acces la spaţiul dvs. privat, unde vizualizati informaţii din dosarul fiscal prin accesarea aplicaţiei „Dosar fiscal” dupa alegerea codului fiscal pentru care doriti sa vizualizati informatiile. Submeniurile care pot fi accesate sunt:
- Date identificare. În acest submeniu se prezintă principalele date de identificare ale contribuabilului : codul de identificare fiscală selectat şi denumirea contribuabilului, iar în cea de a doua parte se prezintă domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili din care face parte, starea acestuia, ultima declaraţie de înregistrare/menţiuni, cu includerea numărului şi datei declaraţiei, data atribuirii codului de identificare fiscală, starea acestuia în ceea ce priveşte înregistrarea ca plătitor de T.V.A., tipul sediului, privind forma de organizare, informaţii despre codul CAEN
- Vector fiscal. În acest submeniu se prezintă informaţii legate de vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru fiecare impozit/taxă/ contribuţie, datele de început şi sfârşit (dacă este cazul) şi periodicitatea declarării acestora. Vectorul fiscal reprezinta impozitele si contributiile pe care le datoreaza societatea. Este foarte important ca acest vector sa fie actualizat deoarece in functie de acesta se stabileste obligativitatea depunerii declaratiilor si totodata amenzile pentru nedepunerea la timp a declaratiilor. Actualizarea vectorului fiscal se face in 30 zile de la aparitia modificarii prin depunerea Declaratiei 010.
- Declaratii . În acest submeniu se prezintă informaţii cu privire la declaraţiile depuse, grupate după tipul declaraţiei sub formă tabelară, în ordinea descrescătoare a anilor de raportare, iar în cadrul anilor, pe luna de raportare Daca societatea are salariati trebuie sa existe cate o declaratie 112 pentru fiecare luna, declaratia 100 trebuie sa fie depusa in special pentru lunile martie, iunie, septembrie decembrie (exceptie platitorii de impozit pe profit in unele conditii), decontul 300 TVA si declaratia 394 trebuie sa fie depuse la fiecare termen de plata trimestrial/lunar.
- Situatie sintetica. Submeniul cuprinde informaţii referitoare la obligaţiile de plată datorate. În situaţia în care contribuabilul doreşte să vizualizeze informaţii cu privire la situaţia sa fiscală, acesta va accesa câmpul „Obligaţii fiscale datorate”, moment în care se afişează informaţii grupate pe ani calendaristici, în cadrul perioadei de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită, iar în cadrul fiecărui an, pe luni calendaristice. Pentru a putea vizualiza informaţii cu privire la provenienţa sumelor datorate într-o anumită lună, contribuabilul va selecta luna respectivă, moment în care i se vor afişa informaţii referitoare la soldul obligaţiilor fiscale datorate. Pentru obţinerea unei situaţii fiscale detaliate, contribuabilul va accesa câmpul „Soldul obligaţiilor fiscale datorate”, moment în care se vor afişa toate tipurile de impozite, taxe, contribuţii sau alte sume datorate bugetului general consolidat, împreună cu soldurile aferente. Prin accesarea câmpurilor reprezentând soldurile aferente fiecărui tip de impozit, taxă, contribuţie sau altă sumă datorată bugetului general consolidat se afişează informaţii cu privire la titlurile de creanţă din care provin, scadenţele obligaţiilor fiscale neachitate, categoria de sumă, termenul de plată a acestora şi cuantumul sumei neachitate.
Lunar, pentru fiecare zonă de informaţii se realizează actualizarea acestora, iar data ultimei actualizări a acestora se menţionează ori de câte ori sunt solicitate aceste informaţii. În vederea asigurării accesului contribuabililor la informaţiile cuprinse în submeniul Situatie sintetica, organul fiscal competent afişează, până la data de 20 a fiecărei luni calendaristice, pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală toate aceste informaţii.
După luarea la cunoştinţă de către contribuabili a informaţiilor cuprinse în submeniul Situatie sintetica acestea pot fi utilizate în vederea corelării evidenţei fiscale cu evidenţa contabilă a contribuabilului.
Daca doriti revocarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la informatiile coprinse in dosarul fiscal trebuie sa depuneti declaratia 153.