
Codul fiscal considera cheltuieli făcute în favoarea acționarilor sau asociaților bunurile, mărfurile și serviciile acordate acționarilor sau asociaților, precum și lucrările executate în favoarea acestora, si cheltuielile cu chiria și întreținerea spațiilor puse la dispoziție acestora.
Pentru societatile platitoare de impozit pe profit.
Cheltuiala rezultata este nedeductibila la calcului impozitului pe profit (art. 25, alin. 4, lit. D din Codul fiscal).
Pentru societatile platitoare de TVA.
TVA nu poate fi dedusa, deoarece bunurile/serviciile nu sunt achizitionate in scopul activitatii economice a societatii (art. 297, alin. 4 din Codul fiscal).
Pentru toate societatile.
Suma aferenta bunurilor/serviciilor achizitionate reprezinta venit net, iar impozitul pe care societatea este obligata sa il retina se aplica la venitul brut.
Avem urmatoarele situatii:
- Asociatul nu este si salariat. Atunci cheltuiala este considerata venit din alte surse pentru care societatea are obligatia sa retina la sursa impozit de 10% (art. 114, alin. 2, lit. H din Codul fiscal).Daca in anul 2017 venitul din alte surse impreuna cu celelalte categorii de venituri din activitati independente, chirii, investitii (art 155 alin. 2 lit. f din Codul fiscal) au depasit plafonul de 22800 lei se datoreaza in 2018 si contributie de sanatate 190 lei lunar.
- Daca asociatul respectiv este si salariat, aceste tipuri de cheltuieli pot fi considerate de catre organul fiscal in cazul unui control fie venit din alte surse (descris mai sus) , fie avantaj salarial in natura (art. 76 alin. 2, lit. s), ceea ce inseamna ca se datoreaza taxe de aproximativ 47.25% ( impozit pe venit 10% si contributii de asigurari sociale 25%, contributia de asigrari sociale de sanatate de 10% si contributia asiguratorie pentru munca 2.25%)
De multe ori aceste tipuri de cheluieli sunt tratate de contribuabil mod eronat ca si cheltuieli de protocol, prin urmare organul de inspectie fiscala le va reconsidera si impozita ca si cheltuieli facute in favoarea asociatilor.
Cheltuielile de protocol acceptate sunt servicii de catering si restaurant precum si prestarea de servicii în mod gratuit în cadrul acțiunilor de protocol în măsura în care aceste acțiuni sunt realizate în scopuri legate de activitatea economică a persoanei impozabile. De asemenea sunt premise acordarea de cadouri de mica valoare (maxim 100 lei) in scopul fidelizarii clientilor . Este obligatorie intocmirea de catre administrator a unui Referat/raport privind cheltuelile de protocol in care se precizeaza documentele justificative, natura activitatii de protocol, participantii/beneficiarii actiunii de protocol si scopul cheltuielilor
Astfel stand lucrurile, consideram ca astfel de metode de a ridica bani din societate nu sunt incurajate de legislatia fiscala, fiind costisitoare . Cea mai avantajoasa metoda ramane ridicarea dividendelor, care este taxata cu impozit pe dividende de 5% plus eventual, 190 lei lunar contributie de asigurari sociale de sanatate daca in 2017 s-a depasit plafonul de 22800 pentru veniturile din activitati independente, chirii, investitii