
Luam in discutie cazul unui vanzator, societate comerciala inregistrata ca platitor de TVA in Romania.
Acesta, in functie de client, de cifra de afaceri sau de optiunile facute anterior, va avea abordari diferite in ceea ce priveste aplicarea TVA
-Atunci cand cumparatorul transmite un cod valabil de TVA din alt stat UE si exista dovada transportului intracomunitar, factura se intocmeste fara TVA, fiind operatiune scutita si se mentioneaza „Reverse charge/Taxare inversa” pentru cumparator. Este recomandabil ca vanzatorul sa verifice codul de TVA comunicat in VIES pe http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=ro. Acestea sunt Livrari intracomunitare de Marfa.
-Atunci cand cumparatorul nu transmite un cod valabil de TVA (codul comunicat nu este valabil in VIES, nu exista dovada transportului, cumparatorul este persoana fizica sau neinregistrata in scopuri de TVA), acesta poate face vanzari intocmind facturi cu TVA pana in momentul cand atinge plafonul anual pentru vanzari la distanta pentru statul in care face livrarea. Aceste plafoane pot fi consultate pe http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/tabel_plafon_vz_distanta.htm. Acestea sunt considerate vanzari la distanta conform legislatiei noastre.
-Daca vanzarile intr-un anumit stat membru depasesc plafonul mentionat mai sus, atunci vanzarorul este obligat sa se inregistreze ca platitor de TVA in acel stat membru, sa factureze cu cota de TVA aplicabila in statul respectiv, sa plateasca TVA si sa raporteze conform reglementarilor aplicabile in statul respectiv. Aceste operatiuni sunt numite nontransferuri si nu se declara in Romania. Pot opta pentru aceasta varianta si cei care nu depasesc plafonul mentionat la punctul de mai sus. trebuie tinut cont de faptul ca optiunea exprimata catre organele fiscale este obligatorie in anul in care este facuta si in urmatorii 2 ani.
-Vanzarile transportate de către furnizor sau de către o terţă persoană în numele său intr-un stat inafare UE reprezintă export şi sunt scutite de TVA. Pentru efectuarea exportului, furnizorul trebuie sa obţină, în prealabil, numărul EORI. În această situaţie, furnizorul va emite factura fără TVA, se va întocmi declaraţia vamală de export, în care va fi trecut ca exportatorul bunurilor, iar justificarea scutirii de TVA, în cazul în care acesta este înregistrat în scop de TVA, se face potrivit Ordinului nr. 103/2016 din 22 ianuarie 2016
Referinte:
Codul Fiscal
http://europa.eu/youreurope/business/vat-customs/cross-border/index_ro.htm#