Prin Decizie a Curții Constituționale a României, admisă în 07.05.2015 persoanele care se fac vinovate de reținerea și nevărsarea tuturor impozitelor și contribuțiilor sociale care conform legii fiscale trebuie reținute la sursă de plătitorul de venituri nu mai pot fi incriminate penal.
Până la data publicării acestei decizii, reglementarea în vigoare, conform art. 6 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale preciza: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani, reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”.
Această decizie luată de CCR este o măsură venită în sprijinul contribuabililor de bună credință care, din cauza unor împrejurări independente de voința lor, ajungeau sa nu-și achite în 30 zile de la scadență obligațiile cu stopaj la sursă şi erau în situația în care în urma unor procese penale încheiate fie cu executare sau suspendare, ajungeau să aibă înscrise fapte în cazierul judiciar și implicit și cel fiscal.