Sunt impozitate obligatoriu cu impozit pe venitul microîntreprinderilor societățile care:
- au realizat venituri, altele decât cele obţinute din desfăşurarea activităţilor bancare, asigurari, jocuri de noroc, exploatări resurse naturale;
- au realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale. Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor.
- au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar 2015;
- capitalul social al acestora este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmate de lichidare, înregistrate în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
- 1% pentru microîntreprinderile care
- au peste 2 salariaţi, inclusiv;
- au cel putin un salariat, sunt societati nou-infiintate in 2016 (cota de 1 % se aplica in primele 24 luni de la infiintare), acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, perioada în care societatea nu este lichidată, dizolvată, temporar inactivă, trebuie să își desfășoare activitatea la sediul declarat, nu se schimbă componenţa acționariatului prin apariția unor noi asociați.
- 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
În cazul în care se achiziţionează case de marcat, din baza impozabilă se scade valoarea caselor de marcat, în conformitate cu documentul justificativ, în luna punerii în funcţiune. Punerea în funcţiune se face potrivit prevederilor legale.
Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite.
Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului, declaraţia de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.