Din 5 aprilie 2013 legea da dreptul furnizorilor sa aplice penalizari pentru neincasarea facturilor dupa 30 de zile. Furnizorii pot sa va pretinda dobanzi penalizatoare si daune interese la depasirea termenului de plata al facturilor.
Dobânda penalizatoare care poate fi calculata la nivelul ratei dobanzii de referinta BNR plus opt puncte procentuale curge de la scadenţă până la momentul plăţii.
Dacă sunt întrunite condiţiile întârzierii la plată, creditorul poate pretinde debitorului plata contravalorii în lei la data plăţii a sumei de 40 euro, reprezentând daune-interese suplimentare minimale.
Dacă termenul de plată nu a fost prevăzut în contract, dobânda penalizatoare curge de la următoarele termene:
· după 30 de zile calendaristice de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei altei asemenea cereri echivalente de plată;
· dacă data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plată este incertă sau anterioară primirii bunurilor sau prestării serviciilor, după 30 de zile calendaristice de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor;
· dacă legea sau contractul stabileşte o procedură de recepţie ori de verificare, permiţând certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori cererea echivalentă de plată la data recepţiei sau verificării ori anterior acestei date, după 30 de zile calendaristice de la această dată.
Legea 72/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 se aplica incepand cu 5 aprilie 2013 creanţelor certe, lichide şi exigibile, constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract încheiat între profesionişti (orice persoană fizică sau juridică care exploatează o întreprindere cu scop lucrativ) sau între aceştia şi o autoritate publica, contractul având ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea şi execuţia lucrărilor publice, a clădirilor şi a lucrărilor de construcţii civile.