Pentru imobilele deţinute de peroane juridice este indicat să se facă reevaluarea acestora odată la 3 ani pentru a nu se majora cuantumul impozitului. Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv pentru imobilele care au fost reevaluate în ultimii 3 ani anterior anului fiscal de referintă.
Începând cu 1 ianuarie 2012, art. 253 din Codul Fiscal stabileşte ca pentru persoanele juridice care deţin în proprietate clădiri ce nu au fost reevaluate, cota de impozit va fi cuprinsă între:
- 10% si 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referintă, faţă de 5- 10% cât era prevăzut până la 31 decembrie 2011.
- 30% si 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă, faţă de 5- 10% cât era prevăzut până la 31 decembrie 2011.
Reevaluarea imobilizărilor corporale se efectuează de regulă de către evaluatori autorizaţi.
În cazul reevaluării efectuate de specialişti din cadrul persoanelor juridice prevazute la art. 1 din Hotărâre, componenţa comisiilor de reevaluare va fi astfel stabilită încât „să asigure un număr corespunzător de cadre cu pregatire tehnică în domeniu, care să poată aprecia starea acestora, respectiv gradul de uzură fizică şi morală a bunurilor inventariate supuse reevaluării, utilitatea sau valoarea de piaţă, după caz.” Conform NM de aplicare a HG nr. 1553 din 2003.
Contribuabilii sunt obligaţi să depună declaraţia de impunere în termen de 30 de zile de la data dobândirii bunurilor, în vederea stabilirii valorii impozabile sau dacă au intervenit schimbări care conduc la modificarea impozitului sau a taxei datorate, cum ar fi, de exemplu, reevaluarea imobilului.