
Sunt societate platitoare de impozit pe profit. Pe cine pot sponsoriza?
Platitorii de impozit pe profit pot face cheltuieli de sponsorizare, mecenat, acordare de burse private catre:
- orice persoană juridică fără scop lucrativ (ONG),
- institutiile si autoritatile publice care desfășoară în România sau urmează sa desfășoare o activitate
- emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum și cărți ori publicații
- orice persoană fizica cu domiciliul în România a carei activitate este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituție publică ce activează în domeniul pentru care se solicita sponsorizarea
în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific – cercetare fundamentală și aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecției drepturilor omului, medico-sanitar, de asistența și servicii sociale, de protecția mediului, social și comunitar, de reprezentare a asociațiilor profesionale, precum și de întreținere, restaurare, conservare și punere în valoare a monumentelor istorice
Ce suma pot deduce din impozitul pe profit?
Cheltuiala cu sponsorizarea se scade din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:
- valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri
- valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit in anul curent, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Sunt societate platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor. Pe cine pot sponsoriza?
Microîntreprinderile pot efectua sponsorizări in aceleasi domenii prezentate mai sus cu precizarea ca beneficiarii sponsorizarii trebuie sa fie furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii.
Lista actualizata se gaseste aici: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/familie/politici-familiale-incluziune-si-asistenta-sociala/4848.
Este indicat sa solicitam si sa anexam contractului de sponsorizare copii dupa Certificatul de acreditare si Licenta de functionare ale Asociatiei.
Ce suma pot deduce din impozitul micro?
Se scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scăzute in trimestrul in care au fost efectuate se reportează în urmatoarele 28 trimestre. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
Ce acte si declaratii trebuie intocmite pentru sponsorizare?
Contractul de sponsorizare se încheie în forma scrisă, cu specificarea obiectului, valorii și duratei sponsorizarii, precum și a drepturilor și obligațiilor părților. Actul de mecenat se încheie în forma autentică în care se vor specifică obiectul, durata și valoarea acestuia.
Societatile comerciale care efectuează sponsorizări au obligația de a depune până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective. Declaratia se depune in format hartie la ghiseu si se poate descarca de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/A1_Ordin_form107_28062018.pdf