
Masuri de sprijin pentru angajatorii care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului.
Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. În anul 2020, salariul mediu brut este suma 5.429 lei, astfel că îndemnizația maximă brută este de 4.071 lein 2400 net. Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.
În situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, indemnizația poate fi suplimentată de angajator.
Depunerea documentelor la AJOFM se face pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară prin poşta electronică:
- o cerere semnată și datată de reprezentantul legal,
- declaraţii pe propria răspundere semnătura electronică a reprezentantului legal al operatorului economic sau a unui împuternicit, deținător de semnătură,
- lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
Plata indemnizației se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor,
În cazul indemnizaţiei, calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale in Declaratia 112 este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.
Pentru indemnizaţie nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă.
Ajutor de stat pentru alți profesioniști organizați în: PFA, II, AF, CMI, BIA, toate formele de partidă simplă și nu numai, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2,
Pe perioada stării de urgență beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate.
Calculul, declararea și plata acestora se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului finanțelor publice