
Părinții pot primi zile libere plătite pe toată perioada în care cursurile sunt suspendate, pentru copii cu vârsta de până la 12 ani, sau pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, când aceștia au dizabilități, însă numai în anumite condiții.
- Numai unul dintre părinți poate solicita zile libere plătite în perioada în care școlile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus.
- Dacă părintele care solicită aceste zile libere plătite are posibilitatea să lucreze de acasa, atunci acesta nu va putea solicita zile libere pentru a sta cu copilul acasă.
După cum stabilește legea, părinții nu pot cere zile libere plătite de la angajator dacă unul dintre aceștia se află în una dintre situațiile următoare:
- se află în concediu pentru creșterea copilului;
- este asistent personal al unui dintre copiii aflați în întreținere (pentru cei care au copii cu dizabilități, iar unul dintre părinți este asistent personal);
- se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată;
- în cazul persoanelor ale căror raporturi de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activității angajatorului sau în cazul soțului/soției acestora;
- celălalt părinte nu are venituri;
- sunt angajați în domenii precum sistemul energetic național, sectoarele nucleare, unitățile cu foc continuu, asistență socială, telecomunicații, radio și televiziunea publică, transporturi pe căile ferate, transportul în comun și salubritatea localităților, furnizarea de gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice.
Pentru a beneficia de zile libere plătite pe toată perioada în care copiii nu merg la școală, unul dintre părinți (cel care rămâne în câmpul muncii) va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu a depus și el o astfel de cerere la locul de muncă.
- Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Angajatorii pot cere numai decontarea sumelor reprezentând indemnizaţia netă, încasată efectiv de părinte.
- Impozitele şi contribuţiile de asigurări sociale aferente indemnizaţiei se suportă de catre angajator.
Procedura efectivă de decontare a sumelor
Angajatorul interesat în decontarea sumelor va depune prin poșta electronică la agenția națională pentru ocuparea forței de muncă unde este arondat, următoarele documente:
a) O cerere, care va conține următoarele elemente obligatorii: date de identificare ale angajatorului inclusiv adresa de email, contul bancar, numele reprezentantului legal, suma totală solicitată, numărul angajaților pentru care s-a solicitat suma.
b) Copii de pe ștatele de plată;
c) Declarație pe propria răspundere dată de angajator din care să rezulte respectarea Legii nr. 19/2020. Această declarație va fi aprobată prin ordin al Președintelui ANOFM.
d) Dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația.
Cererea de decontare a indemnizației se poate transmite în cel mult 30 de zile de la data plății impozitelor și contribuțiilor aferente indemnizației.
Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație de către ANOFM se face în termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii tuturor documentelor.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a organizat un call-center intern și a stabilit un număr unic de apel la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic. Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.